RZESZÓW. Centralna Komisja do Spraw Stopni i Tytułów, po zasięgnięciu opinii Rady Głównej Nauki i Szkolnictwa Wyższego, podjęła decyzję o przyznaniu z dniem 28 stycznia 2019 r. Wydziałowi Biologiczno-Rolniczemu Uniwersytetu Rzeszowskiego uprawnienia do nadawania stopnia doktora nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia.
Wydział Biologiczno-Rolniczy w ciągu 13 lat swojego istnienia uzyskał czwarte uprawnienie akademickie dla Uniwersytetu: prawa doktoryzowania w dyscyplinie technologia żywności i żywienia.
Dzisiaj Wydział posiada wysoki potencjał naukowo-badawczy o zasięgu krajowym i międzynarodowym, o czym świadczą dwukrotnie uzyskane międzynarodowe nagrody „Elsevier Research Impact Leaders Awards”. W ramach programu Ministra NiSW „Regionalna Inicjatywa Doskonałości” Wydział otrzymał dofinansowanie w kwocie 9,5 mln zł na realizację projektu: „Rozwój potencjału badawczego w obszarze nauk rolniczych UR szansą dla gospodarki żywnościowej” – mówi prof. dr hab. Czesław Puchalski – Dziekan Wydziału Biologiczno-Rolniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego.
Wydział Biologiczno-Rolniczy zrealizował, w okresie ostatnich 5 lat, szereg projektów, grantów badawczych NCN, NCBiR o wartości ponad 60 mln zł. Ponadto jest niekwestionowanym liderem w zakresie uzyskanych patentów, wdrożeń i współpracy z gospodarką. Dzięki osiągnięciom Wydział posiada swoją markę i jest identyfikowany w gremiach naukowych zarówno krajowych jak i zagranicznych.
(ip)