WĘGRY. Rzeszowianie zwyciężyli w konkursie kulinarnym na Węgrzech. Jednak Podkarpacie zaprezentowało się nie tylko z tej strony. Była także promocja regionu.
Po raz kolejny węgierskie miasto Nyiregyhaza zorganizowało imprezę kulinarną. Na której to wiele barów i restauracji na stoiskach oferowało najlepsze dania z kuchni węgierskiej. W tym roku udział w wydarzeniu wziął udział także Rzeszów.
Samorząd Rzeszowa wraz ze Stowarzyszeniem ?Pro Carpathia? przygotował aż dwa stoiska. Pierwsze z nich dotyczyło kwestii informacyjno ? turystycznych. Z kolei drugie było już związane z kulinariami. Wśród dań znalazł się rzeszowski żur, proziaki podkarpackie oraz pieczona kiełbasa z Górna (gmina Sokołów Małopolski).
Stoisko kulinarne prowadził Zespół Gastronomiczny pod przywództwem Marcina Purgacza. W ostatnią niedzielę września br. odbył się konkurs kulinarny, który wygrała rzeszowska ekipa. Proziakoburger wykonany przez naszych rodaków okazał się zdecydowania najlepszy. Mimo dość dużej konkurencji, Podkarpacie udowodniło, że potrafi gotować.