W październiku br. znacznie podrożały niektóre warzywa w porównaniu z tym samym okresem ub. roku. Jak się okazuje wahania cen warzyw występowały również na przestrzeni ostatnich lat.
W październiku 2018 roku na Podkarpaciu 1 kilogram marchwi kosztował średnio 2,55 zł, 1 kilogram cebuli – 2,47 zł, a 1 kilogram ziemniaków – 1,24 zł.W porównaniu z październikiem 2017 roku marchew podrożała o 56,4%, cebula o 38,0%, a ziemniaki o 18,1%. Jednak gdy weźmiemy pod uwagę ceny np. w październiku 2015 roku i październiku 2010 roku i porównamy je z tymi w dziesiątym miesiącu br. okazuje się, że ceny warzyw nie ulegają aż tak dużym zmianom.
W październiku 2015 roku 1 kilogram marchwi był tańszy od tego w październiku 2018 roku o 17,3%, 1 kilogram cebuli o 25,2%, a 1 kilogram ziemniaków o 16,1%. Natomiast w październiku 2010 roku 1 kilogram marchwi można było kupić o 36,5% taniej niż w październiku 2018 roku, 1 kilogram cebuli o 17,0% taniej, natomiast za ziemniaki trzeba było zapłacić o 16,9% więcej niż w październiku br.
źródło: Urząd Statystyczny w Rzeszowie