Strona i jej zaufani partnerzy korzystają z plików cookies m.in. w celu personalizacji reklam, prowadzenia statystyk. Możesz sprawdzić, jakie pliki cookies są wykorzystywane, oraz wyłączyć je w ustawieniach.

Salmonella w słodkiej papryce! GIS ostrzega

Zdjęcie ilustracyjna

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wydaniu ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności:Wycofanie jednej partii produktu pn. Papryka słodka mielona, 20 g, ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella.

Zagrożenie:

W wyniku kontroli urzędowej w zakładzie produkcyjnym CARUM Sp. J. i pobrania próbek do badań laboratoryjnych stwierdzono obecność Salmonella z grupy BO w dwóch z pięciu badanych próbek papryki słodkiej mielonej w opakowaniach 20 g oraz w jednej z pięciu badanych próbek papryki słodkiej w opakowaniach 25 kg, z której wyprodukowano ww. paprykę słodką mieloną.

Papryka słodka może być dodawana do produktów spożywczych spożywanych bez obróbki termicznej. Pałeczki Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka zanieczyszczonej żywności wywołać zatrucie pokarmowe.

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt – Papryka słodka mielona. Masa netto 20g

Najlepiej spożyć przed końcem:/ Nr partii: 10 2021/1143

Kraj pochodzenia: HISZPANIA

Producent: CARUM Sp. J. ul. Ogrodowa 42, 42-231 Cykarzew Północny

Zdjęcia opakowania:

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Firma CARUM zabezpieczyła pozostałą w magazynie ilość produktu konfekcjonowanego w opakowaniach po 20 g oraz w opakowaniach zbiorczych dostawcy. Ponadto firma CARUM wszczęła procedurę wycofywania produktu z obrotu handlowego.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania z obrotu kwestionowanej partii oraz postępowanie producenta z zabezpieczonym produktem.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu „Papryka słodka mielona. Masa netto 20g”, szczególnie bez obróbki cieplnej.

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

źródło: gis.gov.pl